Otteluraportti: Ilves – TiPS 0-1

Julie ”Pulla” Forss vauhdissa pallon kanssa. Kuva: Joope Erkkilä.

Ilves – TiPS 0-1 (0-1)

Kansallisen Liigan toinen kotiottelu pelattiin Tikkurilan Palloseuraa vastaan. Kolmantena ennen viikonlopun kierrosta olleet tikkurilalaiset tulivat Tampereelle neljän pisteen turvin. Päävalmentaja Pauliina Miettisen ryhmä nappasi aiemmista otteluistaan pisteen Åland Unitedilta ja kolme Hongalta.

Keltavihreiden merkittävin kokoonpanomuutos edelliseen otteluun verrattuna oli maalivahdin vaihtaminen, Annika Laihasen saadessa kauden ensimmäisen starttinsa.

Palloseura aloitti pelin räväkästi ja sai ottelun ensimmäisen kulmapotkun jo kahden minuutin kohdalla. Erikoinen ryhmitelmä kymmenessä metrissä tuotti osittaisen tuloksen, kun TiPS-pelaaja puski pallon yli maalin.

Kotijoukkueen ensimmäiset hyvät tilanteet nähtiin yhdeksän minuutin jälkeen, kun Roosa Tuomisen pitkä kuljetus aiheutti hässäkkää TiPS:n boksissa. Moona Talka sai pelattua pallon jatkotilanteesta toisesta aallosta nousseen Armi Heikkilän jalkaan. Tämän laukaus painui kuitenkin yläriman kautta yli maalin.

Tuominen ja Heikkilä olivat myös järjestelemässä seuraavaa tilannetta, kun Tuominen pääsi laukomaan boksin rajoilta. Riina Isokääntä vieraiden maalilla torjui pomppineen laukauksen eteensä, josta vihreiden puolustus purki tilanteen.

20. minuutin kohdilla kärkiparina avannut Tuominen-Talka oli jälleen pahanteossa kuudentoista-alueella. Talka teki tilaa ja Tuominen pääsi lopulta laukomaan maanuoliaisen, joka kuitenkin painui oikealta ohi.

Ottelun ensimmäistä keltaista korttia katseli kotijoukkueen maalivahti Laihanen 36. minuutin pelin kohdalla. Laihanen kaatoi epäonnisesti vierasjoukkueen Jenna Topran. Tilanteesta seuranneen vapaapotkun Laihanen liimasi helposti näppeihinsä.

Vain puolitoista minuuttia tästä, toisessa päässä kenttää tapahtui. Ilves sahasi muutamalla syötöllä Lynsey Kellyn vapaaksi oikealla laidalla. Jotkut väittävät, että Kelly yritti keskitystä, mutta allekirjoittanut väittää Kellyllä olleen sen verran pelisilmää, että hän kokeili viimeistelyä itse. Yritys laidalta tipahti juuri ja juuri riman yläpuolelle maalin katolle.

TiPS oli lähellä siirtyä johtoon 41. minuutin kohdalla, kun vierasjoukkueen vapaapotku pomppi keltavihreiden jaloista niukasti ohi Laihasen maalin vasemman tolpan. Reilu minuutti myöhemmin, vierasjoukkue ottikin johtoaseman. Elli-Noora Kainulaisen matala keskitys vasemmalta laidalta löysi Nora Lehdon, joka laukoi pallon hienosti suoraan syötöstä alakulmaan.

Ansaitulle tauolle lähdettiin vierasjoukkueen yhden maalin johtoasemassa.

Toisen puoliajan alkuun Eini Vesaniemi korvasi Noora Hämäläisen vasemman laitapuolustajan paikalla.

Jälkimmäinen puoliaika alkoi vielä sähäkämmin kuin ensimmäinen. Jo parin minuutin pelin jälkeen TiPS oli päässyt yrittämään kahdesti maalintekoa, mutta kapteeni Sanni Ojanen ja Tuuli Enkkilä olivat pallojen tiellä. 49. minuutin jälkeen kotijoukkue pääsi hätyyttelemään vieraiden maalia, kun Heikkilä ja Talka petasivat vetopaikan Heta Olmalalle. Laiturin laukaus meni kuitenkin tolpan väärälle puolelle sivuverkkoon.

53. minuutilla kotijoukkue suoritti toisen pelaajavaihdon, kun Tuominen tuli vaihtoon ja kentälle kirmasi numero 23, Rosa-Tuulia Mikkola.

Vajaan tunnin kohdalla TiPS-kippari Roosa Ariyo pelattiin puolittain läpi, mutta Laihanen liimasi todella hienosti TiPS-hyökkääjän terävän laukauksen.

62. minuutin kohdalla kotijoukkue suoritti tuplavaihdon, kun Olmala ja Aino Rasinen tekivät tilaa Pipsa Saarilahdelle ja Saana Tuomalalle. Melkein heti vaihtojen jälkeen TiPS pääsi kokeilemaan laukomista pariinkin otteeseen boksin ulkopuolelta, mutta Laihanen ei ollut yllätettävissä.

Kun ottelua oli parikymmentä minuuttia jäljellä, pääsi puolestaan vaihdosta sisään tullut Tuomala kokeilemaan laukaustaan. Enkkilä teki terävän nousun keskeltä, löysi syötöllään Tuomalan ja tämä laukoi voimakkaan laukauksen, mutta yli TiPS-maalin.

Entinen TiPS-hyökkääjä Talka teki 80. minuutin kohdalla tilaa Aino Varkoille, joka lähti tuoreilla jaloilla jahtaamaan tasoitusta. Tasoitusta lähempänä oli kuitenkin vieraiden kahden maalin johto. Ariyo oli jälleen ahdistamassa keltavihreiden puolustusta, kun varsinaista peliaikaa oli jäljellä viitisen minuuttia. Vieraiden kapteeni kohtasi ottelussa ties monennen kerran kotijoukkueen vastaavan, kun Ojanen ehti viime hetkellä kierteisen laukauksen väliin ja pallo pomppi kulmapotkuksi.

Laihanen puolestaan joutui torjuntatöihin pari minuuttia myöhemmin, kun vieraiden Annika Haanpää nousi vauhdilla boksiin ja laukoi vasemmalla jalallaan kohti maalia. Laihanen torjui pallon taas kulmaksi. Seuranneen kulman jälkitilanteesta Laihanen esitti vieläkin komeamman torjunnan, kun hän liimasi pallon yläkulmasta.

Kotijoukkueen kiri jäi lopulta torsoksi ja pisteet matkasivat Tikkurilaan erotuomari Sini Hakalan viheltäessä ottelun päättyneeksi.

Maalipaikoille päässyt ja avauskokoonpanossa ollut Talka kertoi ottelun jälkeen, että hyökkäyspään virheet on karsittava pois. ”Tahtoa oli, mutta liikaa helppoja virheitä”, hän sanoi. Kysyttäessä hyökkääjältä, että uskaltaako hän luvata kauden avausmaalia seuraavassa ottelussa, hän sanoi että ”ehkä maaleja enemmän tavoittelen, että pääsisin sille omalle tasolle. Itsellänikin oli tietysti se maalipaikka jo tuossa. Pitäisi vaan tehdä, tänäänkin olisi lähtenyt piste matkaan”, Talka kertoi.

Kysymykseen, oliko entisen joukkueen kohtaaminen erilaista kuin muiden vastustajien, Talka sanoi että ”onhan se aika lailla kuin muutkin ottelut, mutta on se myös aika kiva pelata, kun on vanhoja tuttuja siellä. Tietää vähän vahvuuksia ja heikkouksia, mutta kuitenkin peli muiden joukossa”, hän päätti.

Yleisöä Tammelassa oli jälleen erittäin hyvä määrä, kun sunnuntaista kamppailua oli tullut katsomaan hienot 391 katsojaa.

Seuraavan kerran keltavihreät ovat tulessa lauantaina 4. heinäkuuta, kun joukkueen matka vie saarelle Åland Unitedin vieraaksi.

Lue myös